Келавите луѓе имаат зголемен ризик од инфаркт!

Губењето на косата кај мажите не е само козметички проблем, туку е поврзана со зголемен ризик од срцеви заболувања. Особено е опасно целосното губење на косата од темето. Тоа го покажало истражувањето на Универзитет од Токио кои тестирале 40 000 луѓе.

Откриле дека мажите кои оќелавиле на темето пред 50-тиот роденден имаат за 52 проценти поголем ризик од срцев удар, додека оние кои ја губат косата кај бакенбардите и на врвот на главата имаат ризик од 22 проценти. Иако врската помеѓу губење на косата и болестите на срцето не е целосно дефинирана, експертите веруваат дека кај мажите кои порано почнуваат да ја губат косата имаат повисоко ниво на хормонот тестостерон во крвта, кој исто така е поврзан со поголем ризик од затнати артерии и хипертензија. Ќелавењето само по себе не е знак за претпазливост од болести на срцето. Но според експертите е многу важно од која возраст и на кои места од главата почнува губењето на косата. Ако тоа се случува во 20тите или 30тите години, лекарите препорачуваат посебна претпазливост.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.