Ке платите казна од 400 евра ако пиете алкохол во центарот на Прага

Членовите на Советот на Општина Прага 1 воведоа забрана на пиење алкохолни пијалоци на целата општинска територија, а не само на одредени плоштади и улици како до сега.

За држење чаша со пијалок или отворено шише в рака предвидена е казна од дури 400 евра, која се наплаќа на самото место.

– Туристите се почесто доаѓаат во Прага 1 и повеќе прегерираат да се забавуваат и веселат со пијалок по улиците, плоштадите и парковите, отколку во локалите. Сето ова е на сметка на граѓаните на Прага 1, објасни за весникот „Млада фронт днес“, опоштинскиот советник Иван Солил.

Додека старите прописи наведуваа по кои улици и паркови владее прохибиција, новите прописи го опфаќаат целото туристичко срце на Прага, а казните за тој прекршок се двојно зголеми од 200 на 400 евра.

Исклучок од забраната се разните социјални и културни манифестации во градот, така што забраната не важи само за Нова година на 31 декември и 1 јануари.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.