Казна од 300 евра или пријава за на суд – Избор на родителите на невакцинирани деца во Македонија

Глоба од 300 до 650 евра или пријава за на суд. Ова е изборот на семејствата  кои одбиваат да ја почитуваат законската обврска за имунизација на децата. 35 родители годинава и 117 лани биле повикани во Државниот санитарен и здравствен инспекторат поради невакцинирање на своите деца. Засега инспекторите немаат точна бројка колку од нив ја платитле казната а колку завршиле во судница.

-Наше е да ги повикаме и да им кажеме дека ова е законска обрска и доколу платат во рок од 8 дена тогаш има порамнување, ако, не плаќаат поднесуваме пријава за суд. Ние редовно ги контролираме пунктовите за имунизација а за родителите кои одбиваат вакцинирање добиваме и извештаи, вели др. Ирина Бухова, директор на ДСЗИ

Од инспекторатот добиваат известувања од пунктовите за имунизација колку и кои родители одбиваат да го носат детето на вакцина. Велат дека антивакциналните кампањи изминатиот период го намалија опфатот на имунизација и тоа во урбаните средини, за разлика од порано кога повеќе невакцинирани имаше во селата.

-Родителите доаѓаат и им кажуваме која е процедурата. Тие се збунети од тоа што го слушаат, но имаме и случаи кои по разговорот со некој од нашите инспектори, птооа одат и го почнуваат процесот на вакцинирање на детето, вели Бухова

Здравствените власти веќе алармираа дека Македонија е во групата на високо ризични земји од појава на опасни заразни заболувања кои биле искоренети пред 40 години. Во Скопје, Прилеп и Куманово опфатот на имунизација е под 90 проценти а во некои скопски општини вакцинирањето со МРП е под 60 проценти.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.