Кардиолог предупредува: Нормалниот крвен притисок не ве штити од срцев удар

46

Рускиот кардиолог Ана Кореневич предупреди дека е можно човек да доживее срцев удар не само ако има висок крвен притисок, туку и кога притисокот е нормален.

Според експертите, ризикот од срцев удар постои и кога човек има нормални вредности на притисок, холестерол и шеќер во крвта.

„Нашите емоционални проблеми, кои ги акумулиравме со години, па дури и децении, доведуваат до срцев удар. Затоа од година во година расте бројот на срцеви удари, мозочни удари, аритмии, хипертензија и други кардиоваскуларни болести“, вели Кореневич.

Кардиологот го објаснува ова со фактот дека не секој има време да се прилагоди на големиот проток на информации во современиот свет.

„За оние кои постојано се под притисок на рокови и немаат доволно време за сите обврски, се акумулираат овие емоционални проблеми и трауми, блокирани стресови, нерешени задачи – сето тоа на крајот резултира со соматски заболувања“, објасни таа.

Затоа, кардиологот препорачува, дури и кога човекот има нормални вредности на крвниот притисок, да ги почитува правилата за превенција од срцев удар, а тоа е да се грижи за исхраната, да има редовна физичка активност, да не го оптоварува умот со премногу информации за кратко време, а да оди на редовни прегледи по 35-тата година.

Претходно кардиолозите потсетија на четирите главни знаци на срцев удар. Според нив, краток здив и мачнина може да укажуваат на оваа опасна состојба на која доколку не се реагира веднаш може да има смртен исход.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.