Канабисот помага во заздравување на коските!

279

Едно истражување на израелски научници од Унвиерзитетот во Тел Авив покажува дека состојката на канабисот наречена ЦБД може да го забрза заздравувањето по фрактура на коските.

Во експериментите, спроведени на животни, било утврдено дека оваа состојка на канабисот помага за побрзо заздравување на коските и тоа во рок од осум дена.

Поранешни студии веќе покажаа дека рецепторите на канабис го стимулираат зајакнувањето на коските и го ограничуваат губењето на коскената маст мај луѓето.

Научниците веруват дека ЦБД има клинички потенцијал и за третирање на заболени од остеопороза. Според нив, докажано е дека ЦБД нема несакани ефекти.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.