Какви карактеристики имаат луѓето кои пијат горчливо кафе?

Со проучување на односот меѓу личноста и склоноста кон специфични вкусови, научниците од Универзитетот во Инзбрук откриле дека луѓето кои сакаат горчливо, имаат тенденција повеќе од другите кон садизмот, макијавелизмот, нарцизмот и антисоцијално однесување, пренесува Танјуг.

Тие луѓе, исто така, често се егоистични и многу себични.

Во текот на истражувањето, волонтерите биле изложени на разни категории на вкусови (благо, солено, кисело и горчливо), а потоа морале да ги рангираат по преференциите и да одговораат на прашања кои се однесуваат на нивната личност.

Резултатите од студијата покажаа дека лицата кои уживаат на горчливи јадења и пијалаци имаат симптоми на психопатија.

Како и кај растенијата, чие ниво на горчливост е показател на нивото на токсичност, склоноста кон горчливите вкусови кај луѓето ја покажува нивната потреба да се изложени на опасност, да бараат силни возбудувања.

Колку повеќе личноста била пољубезна и подготвена на соработка, кај неа помалку била изразена потебата од горчливи вкусови.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.