Како сами дома да проверете дали имате здраво срце?

Едноставниот начин на тестирање во домашни услови може да ви помогне да го процените ризикот од срцеви болести.

Обем на половината

Големиот стомак е темпирана бомба. Жените со струг поголем од 88 см имаат за 79 проценти поголем ризик од смрт од повеќе предизвикувачи, како болестите од срце и рак, во споредба со дамите со обем на половината од 71 см или помал. Мажите можат да си дозволат 5 см повеќе.

Број на отчукување на срцето во состојба на мирување

Вашиот пулс е добар показател на состојбата на срцето. Правилото е јасно: понизок пулс е подобар! Наутро пред да станете од вашиот кревет, со показалецот најдете го пулсот на рачниот зглоб. Бројте го пулсот за 10 секунди, па помножете го тој број со 6. Доколку имате електронски мерач за притисок, можете да се послужите со него. Повеќе од 80 не е добро, додека од 60 до 80 е нормално.

Пулсот под 60 или над 80 може да укажува на дехидрација или медицински проблеми од типот на болестите на штитната жлезда или анемија.

Исклучоци се врвните спортисти. Еден маратонец има минимален пулс помеѓу 40 и 50 отчукувања во минута, а спортската медицина забележала и неколку екстремни случаи. Срцето на еден од најдобрите велосипедисти, Белгиецот Еди Мерск, во состојба на мирување имал само 25 отчукувања во минута.

Отчукувања на срцето после напор

Колку побрзо се враќа во нормална ситуација вашето срце после вежбање, толку е поздраво. Ако бројот на отчукувања не падне барем за 12 во рок од една минута после вежбање, имате поголем ризик за срцеви болести, па дури и смрт.

Вежбајте напорно пет минути, престанете и веднаш измерете го пулсот. Една минута подоцна, уште еднаш измерете го вашиот пулс. Доколку вашиот пулс се намалил за помалку од 12 отчукувања, тоа се лоши вести и време е да закажете преглед кај кардиолог.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.