Како (не)спиењето влијае на успехот во работата?

Научниците откриле дека оние секоја вечер одат на спиење во исто време се многу поуспешни од оние кои не водат сметка за ова. Како што на организмот му е потребен одреден број часови за сон, исто така на организмот влијае и навиката за легнување во исто време.

Малото истражување над 61 студент на Харвард покажале дека оние кои имале нередовен сон имале и најлоши оценки.

И не само тоа. Оние кои на спиење оделе во исто време, полесно се буделе наутро и им било потребно помалку време за да заспијат навечер.  Кај спротивните случаи, пак, часовникот за спиење станува збунет.

Интересно е дека сите студенти спиеле по еднаков број на часови, но нивниот биолошки часовник варирал.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.