Како може да постигнете ефикасна заштита од сонце?

 

Облеката е најдобра заштита од сонце и истата треба да биде направена од лесни, цврсто ткаени ткаенини со светла боја, а ракавите и ногавиците да бидат што подолги.

Капа со широка периферија обезбедува добра заштита од сонце за очите, ушите, лицето,  грбот или вратот. Очилата за сонце кои обезбедуваат 99-100 проценти УВ – А и УВ – Б заштита во голема мера ќе го намалат оштетувањето на очите од изложување на сонце.

Да се користат високо-квалитетни средства за сончање со заштитен фактор  (SPF) најмалку 30, со водоотпорна формула. Заштитните средства е потребно да се користат дури и кога се оди на отворено само за кратко време.

Заштитните средства да се нанесуваат најмалку 30 минути пред изложување на сонце и да се додаваат често (на секои два часа), особено после капење, потење и бришење со крпа. Да се нанесуваат на кожата рамномерно и во дебел слој. Посебно внимание да се обрне на усните, веѓите и ушките. Да не се заборави на одбивањето на сончевите зраци од различни површини, снег, вода, песок, бетон и трева и на продирањето на сончевите зраци низ облаците. Заштитни средства треба да се користат и кога времето е облачно. Лицата кои спаѓаат во ризичната група за развој на рак на кожа (на пр. луѓе со црвена или светла коса и светла кожа, лица со голем број на бемки, лица кои веќе се лечеле од рак на кожа итн.) би требало изложените делови на кожа да ги заштитуваат со заштитни средства во текот на целата година.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.