Како да знаете дека сте претерале со сол?

Постојано сте жедни

Натриумот игра голема улога во одржување на рамнотежата на течностите во телото. Солта ни е потребна за да ја балансира количината на вода во организмот. Кога сме жедни, телото ни порачува дека во организмот има премногу натриум и дека со внес на вода треба да ја доведеме таа количина во рамнотежа.

Надуени сте

Солените јадења често создаваат надуеност. Кога ќе внесете премногу натриум во организмот, водата ги напушта клетките и тоа создава отекување. Ќе приметите и отоци на прстите или стапалата, после посебно солени јадења. За ова може да ја обвините нерамнотежата на метаболитичките течности која ја предизвикува натриумот.

Ве боли глава

Доколку имате главоболка навидум без причина, размислете што сте јаделе. Премногу сол може да предизвика ширење на крвните садови во мозокот и поради тоа се создаваат главоболки.

Не чувствувате вкус на храната

На врвот на прехранбените ризици се наоѓа консумацијата на премногу сол. Меѓу другото, таа може и да го уништи вашето сетило за вкус. Колку повеќе сол јадете, ви треба повеќе плунка за да го почувствувате истиот вкус.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.