Како да си го спасите животот доколку ве касне змија?

Никако не ја врзувајте раната и не шмукајте го отровот со уста!!!

Често се случува некого да го касне змија, тоа навистина може да биде опасно. Она што треба да го имате на ум е дека змијата нема да ве нападне доколку не ја допирате или не и праавите нешто.

Доколку случајно ја допрете, таа ќе помисли дека сакате да ја нападнете.

Симптоми кои се јавуваат откако ќе ве касне се следниве:

  • Вртоглавица
  • Мачнина и повраќање
  • Оток на лимфните јазли

Освен тоа, на местото каде што ве каснала се појавуваат две точки. Личноста која е касната од змија треба веднаш да повика брза помош.

Она што не смеете да го правите:

  • Никако не ја врзувајте раната и не шмукајте го отровот со уста
  • До доаѓањето во болница никако не пијте никаква течност

Како да се заштитите од каснување:

  • Кога знаете дека ќе одите во природа, облечете се соодветно, долги чизми и панталони.
  • Не протнувајте ги рацете во грмушки
  • Не подигнувајте тешки камења бидејќи често под нив се наоѓаат змии

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.