Како да се заштитете од несакана бременост кога немате кондом!

Кондомите се одлична заштита не само од несакана бременост, туку и од многу полови, заразни болести. И се препорачува како заштита број 1. Но, постојат и други начини за заштита од несакана бременост, без користење на кондом.
1.Безбедна недела
Ова е во периодот од 8.ден до 20.ден од циклусот на жената. Меѓутоа, не е 100% сигурен метод.
2.Навремено повлекување (многу несигурен метод)
Партнерите најчесто се потпираат на овој метод кога мажот го вади пенисот пред самата ејакулација. Многу несигурно.
3.Апчиња за контрацепција
Контрацептивните апчиња се сигурен метод за одбегнување на несакана бременост. Со апчињата се контролира плодноста кај жената, со цел да се спречи бременост.
Пред консумирање задолжително треба да се консултирате со вашиот гинеколог за да бидете запознати со сите нуспојави со кои би можеле да се соочите.
4.Спирала
Тоа е уред кој гинекологот го имплементира во жената и може да се отстрани кога парот е подготвен за бебе. Овој метод бара редовни контроли.
5.Стерилизација 
Овој метод дава 100% гаранција. Меѓутоа, секој кој ќе се одлучи за ваков чекор, мора исто така, да биде 100% сигурен дека во иднина нема да сака свои биолошки деца.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.