Како да препознаете дали имате недостиг на железо во крвта?

Во повеќе од 80 проценти од случаите на мозочен удар  причина е појавата на згрутчување на крвта, а ниското ниво на железо може да ги објасни и се почестите мозочни удари кај младите и здрави луѓе , објаснуваат научниците кои проучувале повеќе од 400 пациенти. Тие откриле дека дури и умерено ниско ниво на железо во крвта може да го зголеми ризикот од мозочен удар.
Истражувачите објаснуваат дека се потребни и други истражувања за да се утврди точната поврзаност со недостатокот на железо и формирањето на згрутчување на крвта. Но им препорачуваат на луѓето со недостаток на железо редовно да прават контроли.

Симптоми на недостаток на железо во крвта
-Замор
-Вртоглавица
-Лупање на срцето
-Сувост на грлото
-Бледило
-Кршливи нокти
-Губење на косата
-Проблеми со голтањето
-Рани на рабовите на устата
-Останување без здив

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.