Како да ја сочувате косата здрава и мека?

718

Јајцата се идеална маска за коса, посебно доколку страдате од масен скалп. Ензимите од белката успешно го чистат темето, додека жолчката од јајцето го потхранува влакното и ја прави косата сјајна.

Еве кои други намирници помагаат во зачувување на здравата и мека коса:

1.Авокадото содржи есенцијални масти кои ја хранат косата. Измешајте едно авокадо со две лажички маслиново масло и нанесете го на чиста коса. Оставете да делува половина час, а потоа исперете со вода.

2.Медот е одличен за сува коса и го спречува пукањето на влакното. По миењето, нанесете околу половина шолја мед на влажна коса, замотајте ја во загреана крпа и оставете да делува околу 20 минути. Потоа, исперете со топла вода и уживајте во сјајната коса.

3.Плакнењето со јаболков оцет е одлично за безживотната и тенка коса. Помешајте 450 мл. јаболков оцет со десет капки есенцијално масло (по Ваш избор) и ваквата мешавина оставете ја да “одлежи” два дена. Потоа, нанесете ја на косата веднаш по шампонирањето, замотајте ја во памучна крпа и оставете да се исуши. Оцетот ќе ѝ даде сјај, но и мекост на Вашата коса.

4.Јогуртот содржи ензими и млечна киселина која помага во потхранување на косата и темето. Нанесете половина шолја јогурт на косата и оставете да делува половина час. Измијте со топла, а потоа со студена вода за да ги затворите фоликулите.

5.Плакнењето на косата со пиво дава неверојатен сјај, но внимавајте пивото да биде на собна температура.

 

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.