Јадете цреши ако работите во ноќните часови

Црешите го содржат хормонот мелатонин кој помага да се воспостави ритам на спиење и будност.
Исхраната кај луѓето кои работат во смени треба да биде посебно прилагодена бидејќи се покажало дека во тие ситуации луѓето кои работат ноќе многу често посегнуваат кон “погрешанта храна” што може да биде претставува ризик за зголемување на телесната тежина и разни хронични болести.
Пред спиење изедете оброк кој има повеќе јагленихидрати, на пример банана или шејк на база на банана, тестенини исто така доколку сте во можност. Секако избегнувајте ја брзата храна, пржено и со лош квалитет, бидејќи работата во смени е шок за вашето тело, па обидете се помалку да го оптеретувате и наградете го со природни состојки кои ќе му помогнат. Црешите го содржат хормонот мелатонин кој помага да се воспостави ритам на спиење и будност па така имајте ги секогаш во предвид.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.