Јаболковиот оцет го регулира нивото на шеќер во крвта

114

Јаболковиот оцет во алтернативната медицина се користи со векови.

Поради своите антимикробни и антиоксидантни ефекти, јаболковиот оцет е најприменливиот лек за третман на најширокиот опсег на здравствени придобивки. Јаболковиот оцет се користи уште од времето на Хипократ, таткото на медицината, како лек за многу болести, а денес генерално се вели дека помага во губење на тежината, намалување на холестеролот, намалување на нивото на шеќер во крвта и подобрување на симптомите на дијабетес.

Го регулира нивото на шеќер во крвта и управува со дијабетесот

Една од најчестите употреби на оцет е во третманот на дијабетес тип 2. Дијабетес тип 2 се карактеризира со високи нивоа на шеќер во крвта предизвикани од отпорност на инсулин или неможност за производство на инсулин.

Сепак, луѓето без дијабетес, исто така, можат да имаат корист од одржување на нивото на шеќер во крвта во нормални граници, бидејќи алтернативната медицина верува дека високиот шеќер во крвта е главната причина за стареење и разни хронични заболувања. Најефективниот и најздравиот начин за регулирање на нивото на шеќер во крвта е да се избегнат рафинирани јаглехидрати и шеќери, но јаболковиот оцет, исто така, може да има корисен ефект.

Јаболковиот оцет може да ја подобри чувствителноста на инсулин за 19. до 34. проценти за време на оброк богат со јаглени хидрати и значително да го намали шеќерот во крвта и инсулинскиот одговор. Исто така, јаболковиот оцет го намалува шеќерот во крвта за 31,4 проценти по конзумирање на бел леб. Консумирањето 2. лажици јаболков оцет пред спиење го намалува шеќерот во крвта за 4. проценти следното утро.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.