ХОББ е дијагностицирана кај 147 000 луѓе во Македонија

Во Република Македонија 147.000 луѓе боледуваат од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).

Под мотото „Многуте лица на ХОББ“,  ќе се одбележи Светскиот ден на ХОББ, а целта е подигнување на свеста, информирање на јавноста за манифестациите, можните последици и превентивните и тераписките можности, со што би овозможиле навремено дијагностицирање и подобрување на грижата за пациентите.

Податоците за амбулантски и хоспитално лекувани болни од ХОББ на Клиниката за пулмологија и алергологија покажуваат тренд на зголемување во последните четири години (2014 година – 3.195 амбулантски и 523 хоспитално лекувани, 2015 – 3.737 амбулантски и 586 хоспитално, 2016 – 4.320 амбулантски и 610 хоспитализации, 2017 – 3.587 амбулантски (20 отсто од сите прегледи) и 654 хоспитализации (што претставува 42 отсто од сите хоспитализирани пациенти).

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.