Грипот и морбилите причина ФЗОМ да ја зголеми февруарската квота за лекови во аптеките

Фондот за здравствено осигурување на Македонија соопшти дека донел одлука за линеарно зголемување на квотите за дополнителни 12.000 денари за секоја здравствена установа – аптека, освен за апеките со максимална месечна квота од 650.000 денари за месец февруари.

Со оваа дополнителна мерка, се посочува во соопштението, Фондот обезбедува дополнителен износ од над девет милиони денари за месец февруари, што ќе придонесе за достапност на лекови на рецепт за осигурените лица во текот на месецот. Од Фондот информираат дека причините за оваа дополнителна мерка се сезонскиот грип, прогласената епидемија на морбили, како и значителната искористеност на квотата за месец февруари, заклучно со денешниот датум.

Ова линеарно зголемување ќе важи само за месец февруари 2019 година. Фондот продолжува внимателно да ги следи состојбите со достапноста на лековите на рецепт во аптеките, со цел осигурените лица да добиваат навремено и квалитетно обезбедување на лекови на рецепт, стои во соопштението.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.