Годинава до Дирекцијата за заштита на лични податоци поднесени 14 пријави за злоупотреби на фотографии со деца!

305

14 пријави за злоупотреба на фотографии со малолетни лица годинава се поднесени до Дирекцијата за заштита на личните податоци. Родители реагирале дека без дозвола биле објавувани фотогравии од нивните деца на социјалните мрежи најчесто на Фејсбук.
-Сите барања се поднесени од страна на нивен родител или законски застапники не се однесува на злоупотреба на личните податоци на социјалните мрежи од страна на воспитно образовни институции. По сите 14 поднесени барања до Дирекцијата од почетокот на годината до 27.11.2017 година е постапено односно профилите се избришани. Станува збор за објавување на фотографии( поединечни, групни) без согласност на родителот, законскиот застапник или навредливи, уценувачки и други несакани содржини за детето каде тоа може да се идентификува, се вели во одговорот до Сител од ДЗЛП.
Токму поради зачестените злоупотреби со фотографии од малолетни лица Дирекцијата вчера испрати допис до министерството за труд и социјала во кој се бара да им се забрани на негувателките и воспитувачките да постираат слики од деца на социјалните мрежи.
-Ја сметам како позитивна одлука ќе се достави и истиот тој орган кој ја донесува одлуката има механизми за репресија, изјави Мила Царовска, минитер за труд и социјална политика.
Истата одлука за забрана за објавување на фотографии без дозвола важи и за основните училишта.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.