Газираните пијалоци се поврзуваат со рак на дојка кај жените!

253

Жените кои пијат три или повеќе безалкохолни пијалоци неделно, може да се соочат со зголемен ризик од развој на рак на дојка, покажало истражувањето спроведено во Квебек. Тоа покажало дека потрошувачката на слатка пијалоци ја зголемува густината на градите, а жените со бујни гради” имаат поголем ризик за развој на рак, бидејќи има повеќе клетки кои можат да станат канцерогени, пренесува Daily Mail.

Проблемот кај жените со такви гради е во фактот дека и во случај на формирање канцерогени клетки не може да се забележи тоа во нивниот изглед па постои ризик од задоцнета дијагноза. Од истражувачкиот тим Изјавиле дека резултатите покажуваат колку ваквите пијалоци имаат негативен ефект врз женското здравје.

Жените кои учествувале во истражувањето и кои пиеле повеќе од три безалкохолни пијалоци неделно, имале во просек од 29,6 проценти во густината на дојката.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.