Електронските цигари ја предизвикуваат неизлечивата болест „ПУКАНКОВ БЕЛ ДРОБ”!

Харвардските научници со лоша вест за пушачите

Електронските цигари се зачинети со некои опасни хемикалии, од кои една е поврзана со тешка белодробна болест, информира АФП. Научниците од Институтот за јавно здравје во Харвард откриле дека 75% од ароматичните електронски цигари и спојници за нив ја предизвикуваат болеста “Пуканков бел дроб” поради присуството во нив на состојката диацетат. Болеста е наречена така, бидејќи е забележана за прв пат кај работници кои работеле во фабрики за производство на пуканки и вдишувале вештачки маслен прав.

Многу малку се знае за болеста. Се смета дека е незилечива. Еден од симптомите е недостаток на воздух.

Bо eлeктонските цигapи yчeнитe востановиле 10 пати пoвeчe xемиcки сретдства, кoи можат дa пpeдизвикаат заболувања.

Во голем дел од есенциите, вклучувајќи го и толку саканиот од младите “шеќерен памук” и “капкејк”, има уште две штетни состојки.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.