Една од најопасните болести за време на бременоста

Ризиците од рубеола за време на бременоста

Рубеолата е една од најопасните болести за време на бременоста. Вирусот кој ја предизвикува поминува низ плацентата и продира во плодот. Затоа во раните фази на бременоста рубеолата е исклучително опасна поради огромниот ризик од вродени дефекти.

Рубеолата е предизвикана од вирусна инфекција, позната уште како мали сипаници. Осипите, кои се појавуваат неколку дена по инфицирањето, личат на оние кај мали сипаници и шарлах, но самата болест нема заедничко со нив.

Што точно претставува рубеола?
Вирусот на рубеола се шири преку директен контакт со болен. Предавањето настанува по воздушен-капков пат и се смета за слабо заразен. Сепак ризикот за бремените жени е висок. Размената на течности и секрети со болен речиси задолжително води до наезда, освен ако немате веќе изграден имунитет.

Ако се фати во првите три месеци од бременоста, вашето бебе е подложено на исклучително сериозен ризик од вродени дефекти.

Кои се симптомите на рубеола?
Симптомите на рубеола силно личат на оние кај обичен грип – главоболка, треска, болки во зглобовите, крвави очи, замор, осип. Токму осипот е клучен во распознавањето на болеста.
Тој обично се појавува во областа на лицето, вратот, зад ушите, по вратот. Може да се рашири и по целото тело.
За третман на заразата не се даваат никакви лекови. Само се чека инфекцијата да одмине, која обично трае околу 2 недели. Симптомите сепак може и да не се набљудуваат. Така болниот не знае дека е заразен.

Рубеола во раните фази од бременоста
Рубеолата е многу опасна во раните фази на бременоста, кога ембрионалниот развој на фетусот го става својот почеток. Тогаш ризикот од оштетување е најголем. Попреченостите можат да бидат:

  • психички инвалидитет
  • глувост
  • Слепило или силно оштетен вид
  • срцеви аномалии
  • Воспаленија во мозокот, црниот дроб, белите дробови, коскена срцевина

Сите овие дефекти силно ги намалуваат шансите за опстанок на фетусот по раѓањето. Дури тоа и да се случи, бебето ќе биде со многу сериозни оштетувања.
Заразувањето со инфекцијата на рубеола може да не покаже толку големо влијание по десеттата недела од бременоста, но сепак нема цврсти докази за тоа.

Вакцина
Постои вакцина против рубеола, но таа не дава апсолутна сигурност против морбидитет. Покрај тоа примањето треба да е во согласност со здравствената состојба, односно таа не може да биде вметната ако сте болни во овој момент или ако веќе сте бремени.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.