Една година јаделе само месо, лекарите во шок по прегледот!

Вихјалмур Стефансон и неговиот пријател К. Андерсен одлучиле да јадат само месо една година и да видат што ќе се случува со нивното здравје.

Нивниот план и исхрана бил едноставен. Целта била 365 дена да не јадат ништо друго освен месо.

А месото е дефинирано како:

– Маст
– Мозок
– Месо
– Коскена срж

Двајцата можеле да јадат месо колку што сакаат и имале добро здравје пред да се впуштат во оваа авантура.

Што се случило по експериментот?

По 365 дена нивните организми немале никакви промени ниту пак некакви негативни здравствени ефекти што ги зачудило докторите. Единствено нешто е тоа што изгубиле тежина првата недела – тоа се случило поради тоа што телото се припремало за нов начин на исхрана.

Дали е лошо да јадете месо секој ден?

Судејќи според судијата која ги објавила резултатите од експериментот, не се откриени никакви негативни ефекти од секојдневното конзумирање месо (и само месо), иако многу експерти очекувале дека здравјето ќе биде сериозно загрозено.

Двајцата мажи се здрави по завршувањето на оваа “диета”.

Меѓутоа во денешно време, ваков заклучок не би можел да биде извлечен бидејќи денес месото поминува бројни процеси кои не се здрави пред да стигне до нашето тело.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.