Дрвените даски за сечење опасни по здравјето!

Зошто кујнските даски претставуваат идеална подлога за размножување на бактериите?

При употреба на дрвената даска, односно при сечкањето на неа, (месо, риба, зеленчук) се создаваат бразди на дрвото и на тој начин рамната површина на даската се зголемува и до три пати.

Бактериите се задржуваат во ситните резови и не можат ефикасно да се отстранат ниту со редовното перење на даската по употребата.

Пластичните даски затоа претставуваат подобро решение од дрвените, но и тие треба редовно да се перат и менуваат.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.