Дрон со дефибрилатор ќе спасува животи во иднината!?

323

Многу животи би биле спасени доколку наместо комбе за прва помош долета дрон со дефибрилатор.

Во едно истражување во Шведска се покажало дека дронот со дефибрилатор многу побрзо стигнува до лицето кое доживеало срцев удар од комбето за прва помош.

Сите испитувања биле направени во симулирани, а не вистинити ситуации и затоа институциите не можат со сигурност да кажат како сето тоа би се одвивало во вистинскиот живот, но времето за испраќање на дефибрилатор до пациентот преку дрон е драстично помалку во однос на стандардното возило за прва помош.

Диспечерите успеале да испратат дрон со дефибрилатор за 5 секунди додека на возилото му требало три и пол минути да се подготви да тргне. Дронот пристигнал на дестинацијата за 5 минути додека на возилото за прва помош му биле потребни 22 минути.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.