Дознајте кој витамин ви недостасува ако имате испукани усни?

Испуканите усни често се знак дека во телото постои недостаток на одредени витамини. 
Конкретно, недостатокот на витамините Б2 и Б3 може да предизвика сувост и пукање на усните.

Состојбата на усните е еден од првите показатели дали ви недостасуваат токму овие два витамина. Ако усните често ви пукаат и се суви, можеби е време да почнете со дополнителен внес на витамините пред се преку разновидната исхрана.

Витаминот Б2 е одговорен за правилната работа на метаболизмот, регулацијата на нивото на аминокиселини во организмот и функционирањето на клетките низ целото тело.
Недоволната количина на витаминот Б3 во организмот може да предизвика дерматитис, дијареа и ментални проблеми.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.