Дознаjте дали имате дијабетес за помалку од една минута!

Тест што се прави дома

Преддиабетната состојба значи дека шеќерот во крвта е повисока отколку што би требало да биде, но сеуште не доволно висока за да се класифицира како дијабетес тип 2. Преддиабетот, најверојатно ќе стане тип 2 дијабетес во текот на 10 години или помалку. Ако имате преддиабет, треба да знаете дека тоа може да доведе до потенцијалните неповолни услови за срцето и циркулаторниот систем.


Симптоми на дијабетес

тешка жед
често мокрење
хроничен замор
Брзо губење на тежината
зголемен апетит
Проблеми со видот
Рани, кои се лекуваат многу бавно или воопшто не зараснуваат.

Сепак, има и друг начин да се дијагностицира пред-диабет. Следните чекори се краток водич за да ви помогне за дијагностицирање на оваа состојба во помалку од една минута, со помош на прстите и одговори на неколку едноставни прашања.

Броете еден прст во случај дека сте маж, не броите ниту еден прст, ако сте жена.
Броете еден прст во случај ако сте над четириесет, два прста, ако сте на повеќе од педесет, три прста, ако сте над шеесет и ниту еден во случај ако сте под 40-годишна возраст.
Броете еден прст, ако сметате дека не сте доволно физички активни и ниту еден ако сметате дека доволно вежбате.
Броете еден прст во случај ако некој во вашето семејство има дијабетес, а ниту еден во случај ако никој нема овие проблеми сега или во минатото.
Броете еден прст, ако имате проблеми со хипертензија и не, ако крвниот притисок е стабилен.
Броете три прста во случај дека сте со прекумерна тежина, два прста во случај ако сте подебели отколку што треба да бидете, еден прст, ако сте малку подебели и ниту еден, во случај ако имате нормално телесна тежина.

Ако ги избројавте сите пет прста, тоа е знак дека имате преддиабет. Овој тип на дијагноза на факторите, повеќето истражувачи ги сметаат дека се поврзани со зголемен ризик од дијабетес. Иако ова не мора да значи, повеќето експерти сметаат дека тоа е добар начин да се оцени ризикот.

Откако ќе го завршите со овој тест, одредете колку прст броите. Ако пет или повеќе прсти, тогаш сте најверојатно во преддиабет. Ако има можност, да имате преддиабет, треба да направите тест на крвта за да се утврди колку ризик имате од развој на дијабетес.

Ако се случи да има значителен ризик, обидете се да направите некои промени во начинот на живот, кои ќе помогнат за намалување на нивото на шеќерот во крвта и намалување на ризикот од развој на дијабетес. Иако не е сосема точно, многу експерти укажуваат дека тоа е одличен начин за мерење на ризикот од дијабетес.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.