Долгиот сон опасен за жените!

Во текот на 15 години истражување за врската помеѓу должината на сонот и ризикот од разни заболувања. Уште еднаш тие потврдиле дека недоволниот одмор го загрозува човечкиот организам од многу болести, но за жените е уште опасно ако спијат премногу.

За време на ново масовно истражување група волонтери биле поделени во три групи. Првата група спиела по помалку од 6 часа, втората поминувала во кревет традиционално 7-8 часа, а третиот дел од волонтерите уживале во длабок сон по над 8 часа.

Така истражувачите ја пресметале веројатноста од болести, која кај жените од третата група била највисока. За посилниот пол златната средина е 7 часа спиење, кои се најкорисни и доволни за комплетен одмор.

Според податоците жените треба да го навиваат алармот на будилникот малку пред седмиот час во спротивно го зголемуваат ризикот од болести на кардиоваскуларниот систем. Покрај тоа, недостатокот на сон и успивањето водат до раздразливост, промени во расположението, одвлекување на вниманието и на крајот стрес.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.