Децата јадат храна богата со опасни хемикалии!

Група американски научници анализирала 530 различни житарки, грицки и напивки купени во последните пет месеци. Утврдиле дека од 65 отсто од анализираните производи 64 проценти содржат арсен, 58 кадмиум, 36 отсто олово и 10 отсто акриламид, пишува весникот The Independent.

Откриено е дека 80 отсто од адаптираните млека за доенчиња содржат арсен, токсин кој Светската здравствена организација (СЗО – WHO) го поврзува со низа здравствени проблеми, како што се кардиоваскуларните болести, дијабетес и карцином. Големи количества арсен се откриени и во производите кои се базираат на ориз, се додава во студијата.

Арсенот во оризот доаѓа во текот на нејзиното растење поради индустриските отрови и пестицидите во земјата. Европската унија во јануари 2016 година го пропиша најголемото дозволено количество асен за да ја намали изложеноста на децата на овој тежок метал. Дозволено е до 0,1 милиграм арсен на килограм ориз.

Најголемиот проблем, кога станува збор за арсен во оризот е фактот дека многу прехранбени производи за деца и доенчиња содржат оризово млеко како замена за кравјото млеко. А тоа е најчувствителната популација. Податоците во стручната литература за присутноста на арсенот докажуваат дека вафлите, крекерите, обландите, крекерите и колачињата од ориз може да содржат големи количествата аноргански арсен поради што моќе значително да ја зголемат прехранбената изложеност на доенчињата и на малите деца на овој хемиски спој.

Истражувањето покажало дека модерната храна за децата содржат 70 отсто повеќе акриламиди од пржените компирчиња, а оваа хемикалија се поврзува со оштетувањата на мозокот и со репродуктивни проблеми. Утврдиле и дека 60 отсто од производите со ознаката „BPA free“ биле позитивни на бисфенол А, индустриска хемикалија којашто се користи за изработка на пластика.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.