Депресија или стрес – Дознајте ја разликата?

278

Многу е тешко да се разликуваат симптомите на овие две состојби. Понекогаш тие се совпаѓаат, па може да ви биде навистина тешко да одредите дали се справувате со стрес или со депресија. Но сепак, симптомите на депресија се секогаш поизразени и траат со недели и повеќе. Симптомите на стресот поминуваат по неколку денови.

Симптоми на стрес:
 • Чувство на нервоза и гнев
 • Чувство на преплавеност
 • Проблеми со опуштање и спиење
 • Проблеми со концентрација
 • Изнемоштеност
 • Чести главоболки
 • Триење на забите
 • Постојана грижа
 • Губење интерес за социјален живот
 • Чувство дека не можете да се справите со тешкотиите во животот
Симптоми на депресија:
 • Чувство на тага и безнадежност
 • Изнемоштеност, недостаток на мотивација и енергија
 • Чувство на постојан срам и вина
 • Променливо расположение
 • Промена во навиките за јадење, намалување или покачување на телесната тежина
 • Мисли за самоубиство
 • Проблеми со меморијата
 • Проблеми со донесување одлуки
 • Губење интерес за социјален живот
 • Чувство дека не можете да се справите со тешкотиите во животот

Кои се сличностите помеѓу депресијата и стресот?

 • И двете состојби се случуваат различно кај секоја личност. Причината за нивната појава е различна кај секого.
 • И двете имаат влијание на вашето расположение и енергија. Прават да се чувствувате лошо и изнемоштено.
 • И двете состојби влијаат на вашиот сон. Може да предизвикаат несоница, или пак да спиете повеќе од вообичаено.
 • Влијаат на вашиот апетит. Може да почнете да се прејадувате или пак, да изгубите секаков интерес за храна.
 • Попречуваат на вашето нормално функционирање. Потешко ви е да се концентрирате и да ги извршувате вашите секојдневни обврски.
 • Прават да изгубите интерес за социјалниот живот. Сакате да останете изолирани и не сакате да бидете блиски со семејството и пријателите.

Кои се разликите помеѓу стресот и депресијата?

 • Причината за стресот секогаш е очигледна, додека депресијата може да се појави кога било.
 • Стресот исчезнува кога се променува ситуацијата во вашиот живот. Депресијата може да остане и со години, без разлика на промените во вашиот живот.
 • Стресот е предизвикан од сегашните настани, додека депресијата може да настане од емоции или проблеми од минатото.
 • Ако не се лекува, стресот може да води до депресија или анксиозност. Ако не се третира правилно, депресијата може да предизвика суицидни мисли.
 • Стресот е социјално прифатен, а понекогаш дури и охрабруван. Депресијата сè уште претставува табу тема.
 • Малку стрес може да ви биде од корист. Но дури и благата депресија многу изнемоштува.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.