Дали знаете што значат налепниците на овошјето кое се продава?

Дали сте ги забележале налепниците на овошјето кое го купувате? Дали знаете што значат?

1. Ако кодот има четири цифри кои почнуваат со броевите 3 или 4, производот значително се зголемил во втората половина од дваесетиот век, а тоа значи дека е можна употреба на вештачки ѓубрива.

2. Ако производот има код со 5 цифри почнувајќи со бројот 9 значи дека прозиводот е одгледуван на традиционален начин.

3. А доколку прозиводот има код со пет цифри кои почнуваат со бројот 8 значи дека генетски модифициран.

Се надеваме дека после ова, сигурно ќе обрнете внимание на она што го купувате!

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.