Дали вештачките засладувачи се здрави?

Неодамнешна студија на австралиските научници покажува дека вештачките засладувачи всушност го стимулираат апетитот и поттикнуваат на конзумирање на дополнителни 30 отсто калории преку храната.

Научниците од универзитетот во Сиднеј првпат го испитаа дејството на вештачките засладувачи врз мозокот на животните и луѓето.

Милијарди луѓе во светот редовно користат сукралоза, вештачки засладувач со ниска калорична вредност. Повеќето од овие засладувачи се добиваат од сахароза, а меѓу најпознатите се аспартам, ацесулфам калиј, неотам, натриум цикламат и сахарин.
Тестирањата спроведени на муви, на кои во текот на пет дена им се давале вештачки засладувачи, покажаа дека овие инсекти по хроничната изложеност на засладувачите, биле хиперактивни, страдале од инсомнија, од нетолеранција на глукоза, имале поголема потреба за слатки, како и зголемен апетит при што конзумирале повеќе калории.

Научниците дошле до заклучок дека вештачките засладувачи го менуваат начинот на кој мозокот го перцепира вкусот за слатко на нивото на центарот за наградување – нивото се интензивирало, правејќи нерамнотежа помеѓу нивото на „вистинскиот шеќер“ и нивото на глукозата, што го потикнува организмот на конзумирање уште повеќе шеќер.

Кога конзумираме „вистински шеќер‟ во мозокот се ослободува допамин, а во крвта расте нивото на глукозата. Во случајот со вештачките засладувачи, допаминот поттикнува чувство на пријатност, но со оглед на тоа дека засладувачите на содржат шеќер не расте нивото на глукозата во крвта, поради што организмот како надомест бара калории од храната, наведуваат научниците.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.