Дали треба на деца помали од една година да им давате сок?

На децата до првиот роденден не треба да им нудите овошни сокови, објави Американската академија на педијатри. Иако порано ги советуваа родителите дека овошните сокови, посебно свежитеи цедените можат да им ги нудат на децата од шестиот месец, сега таа граница ја поместија на една година, пишува Си-Ен-Ен.

Проблем кој ги навел на ревидирање на овие препораки е што децата и тинејџерите се најголеми потрошувачи на овошни сокови во Америка.

-Најголемиот проблем настанува кога родителите ќе стават во шишенцето сок и го даваат на детето, па тоа го пие цел ден. Тоа не е добро поради внесувањето на калории, но и поради забирте. Децата на ваков начин се навикнуваат на постојано внесување на шеќери, поради што одбиваат да пијат вода, стои во нивното соопштение.

Академијата на педијатри и понатаму препорачува сок, но од првата година и во ограничени количини. Советуваат на децата од првиот до третиот роденден да им се дава само еден децилитар сок на ден, а од четвртата до шестата година од децилитар до два.

Покрај тоа истакнуваат дека на малите деца подобро да им се дава сок во чаша, наместо во шишенце, затоа што така се спречува лесното и долготрајно пиење. Децата од седум до 18 години би требало да се ограничат на внесување на 2,3 децилитри овошен сок на ден.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.