Дали контрацепцијата додава килограми?

Последните години се направени многу студии, но ниту една не ја докажала поврзаноста меѓу дебелеењето и оралната контрацепција. Во минатото кај жените и девојките во тинејџерските години ж, постоел страв дека ќе се здебелат ако користат контрацепција која содржи 50 микрограми естроген. Естрогенот го зголемува апетитот и предизвикува задржување на водата во организмот. Последните години има бројни студии на оваа проблематика но ниту една не ја докажала поврзаноста. Само 20 до 30 микрограми естроген колку што содржат денешните таблети, можат во почетокот да предизвикаат задржување на вода во организмот, но зголемената телесна тежина се губи што телото се навикне на новото ниво на хормони.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.