Дали и зошто цинкот е важен минерал?

Цинкот е еден од најважните минерали кој е задолжен за правилно функционирање на организмот. Докажано е дека цинкот помага во спречувањето на голем број вируси и бактерии да делуваат и ја штитат слузницата на носот, устата, грлото и белите дробови.

Дневната потреба за овој минерал е околу 15 милиграма, а сосема доволна количина може да најдеме во пилешкото месо, грашокот, оревите и другите јаткасти плодови.

За недостаток на овој минерал предизвикуваат нездравите животни навики, како и земањето на антибиотици и други лекарства подолго време.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.