Дали бракот ги прави мажите поздрави?

За многу парови кои влегуваат во брак не им прави никаква разлика од заедничкиот живот “без потпис”.

Но, експертите не се согласуваат со тоа. Едно истражување открило дека мажите кои се во брак се поздрави. Почесто одат на лекарски прегледи, така што тие можат да го спасат здравјето. И мажите кои не се поврзани, исто така, најверојатно ќе посетат лекар но поретко. Истражувањето било спорведено во 2011 и 2012 година на 24.000 мажи кои одговарале на прашања во врска со статусот, дали посетиле лекар во изминатата година и направиле анализи за дијабетес, висок крвен притисок и холестерол. Било откриено дека оженетите мажи живеат подолго, а научниците веруваат дека тоа е затоа што нивните сопруги ги “принудуваат” да одат на лекарски прегледи и да се грижат за нивното здравје.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.