Д-р Костадиновски: Водата во малите гумени базени треба да се менува секој ден!

Секој ден треба да се менува водата во малите гумени базени поставени во дворовите и на терасите кои последните години се хит и во Македонија. Според експертите за хигиена доколку базенот собира поголемо количество вода тој треба да се празни и повторно полни на два дена.
-Со самото стоење бактериите кои не може да се видат со голо око се размножуваат и можат да направат проблеми, изјави д-р Љупчо Костадиновски, специјалист за хигиена во ЦЈЗ Скопје.
Најосетливи на овие бактерии се децата кои и најмногу ги користат овие базени кога температурите се многу високи.
-Можат да се јават цревни заболувања, нагон за повраќање, бидејќи дечињата несакајќи можат да голтнат од таа вода, додаде д-р Костадиновски.
Доктор Костадиновски од скопскиот центар за јавно здравје советува овие базени кога не се користат особено навечер да бидат покриени за да не се полнат со прашина или листови и никако во нив да не се капат домашни миленичиња, а доколку детето сака да внесе играчки истите претходно убаво да бидат измиени.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.