Д-р Корнелија Ѓорѓиеска: Како природно да се симне температурата, што најчесто грешат родителите

Детето гори!

135

Речиси нема родител кој не се разбудил среде ноќ поради висока температура на детето. Колку е итна оваа ситуација, дали да се даде лек за симнување на температурата, дали да се покрие убаво или да се расоблече, кога да се однесе на лекар, како да се постапи ако се појават грчеви… Ова се само дел од родителските дилеми кога детето ќе крене температура. Ги расчистува д-р Корнелија Ѓорѓиеска, лиценциран доктор по општа медицина.

– Голем број родители и речиси сите баби се плашат да го откријат детето, „да не му биде студено“. Ова е голема заблуда, но исто така претставува опасност и за детето. Претоплувањето на детето дополнително ја зголемува температурата, како и ризикот од компликации – вели докторката.

Интервјуто со д-р Ѓорѓиеска прочитајте го на Деца.мк.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.