Д-Р КИРИЛ ДОНОВСКИ ОД РЕСЕН КОЈ ПОМАГАШЕ НА КОЛЕГИТЕ ОД СКОПЈЕ: ВО „8 СЕПТЕМВРИ“ НИКОЈ НЕ ГЛЕДА КОЛКУ ЧАСА РАБОТИ

Во борбата да се спаси секој живот, никој од лекарскиот тим не погледува на часовникот дали му завршила смената, дали е време за пауза или за ручек, раскажува доктор Кирил Доновски, специјалист по интерна медицина од Болницата во Отешево кој 18 дена помагаше во лекувањето на пациентите заболени од ковид-19 во ГОБ „8 Септември“ во Скопје. Беше дел медицинскиот тим составен од двајца доктори и четири медицински сестри од Специјализираната болница за превенција, лекување и рехабилитација во Отешево што се одзваа на повикот на Министерството за здравство и повеќе од две недели минаа лекувајќи ги најтешките пациенти од целата земја хосипитализирани во Скопје.

„Од 24 часа на ден, 12 до 14 саати минувавме облечени во скафандер што навистина исцрпувачки делува врз организамот, прави дехидратација, замор, омалаксаност. Сепак, никој од нас не гледаше кога му завршува работното време. Се гледаше да се брка работата, да не чекаат пациентите. Нивната состојба се следи од час на час, дали има влошување, подобрување. На пациентите гледав како на мои блиски“, вели доктор Доновски.

Тој од Скопје се врати пред четири дена. Додека беше во „8 Септември“ еден од најтешките моменти му беше смртта на неговиот сограѓанин, ресенчанецот и ракометар Илче Котевски кој битката со коронавирусот ја загуби на 41 година пред десетина дена.

Целиот текст на https://sdk.mk/

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.