Честата консумација на црвено месо претставува ризик за рак на дојка

Честата конзумација на црвено месо во раната детска возраст може да доведе до благо зголемување на ризикот од рак на дојка, тврдат научници од Харвард.

Според нив, намалувањето на конзумацијата на црвено месо и честиот внес на мешунки, јаткасти плодови, риба и пилешко доведуваат до намалување на изгледите за развој на рак на дојка.

Новите резултати се темелат врз анализата на податоците собрани од околу 89.000 жени на возраст од 24 до 43 години.

Некои поранешни истражувања веќе ја поврзаа претераната конзумација на црвено месо и месни преработки со зголемување на ризикот од рак на дебелото црево, наведува „British Medical Journal“.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.