Британија ќе ги исфрла влажните марамчиња од употреба

Влажните марамчиња, кои секојдневно се користат за различни потреби, британската влада најави дека во рамки на справувањето со пластичниот отпад, би можеле да бидат отстранети во текот на следните неколку децении.

Владата најави дека нејзиниот план за елиминирање на пластичниот отпад вклучува производи за еднократна употреба како што се влажните марамчиња, кои содржат не-биоразградлива пластика.

Значи производителите или ќе мора да прават без пластични марамчиња или потрошувачите ќе останат без влажни марамчиња.

Влажните марамчиња се дел од 93% на блокадите во канализацијата на Велика Британија, што е клучен елемент на озлогласените џиновски пречки познати како фатберс, според британскиот водовод, трговското тело кое ги претставува сите главни компании за вода и канализација во земјата.

Тоа ја поттикна владата и индустријата да се фокусираат на убедувањето на потрошувачите да не ги фрлаат во системот за отпадни води.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.