Бидете внимателни: Бојата на урината кажува многу за вашето здравје

Урината ја менува бојата од многу причини, некои безопасни, но некои алармантни.
Најчестите бои на урината варираат:
Темно жолта: со оглед на тоа дека жолтата боја е нормална за урината, темно жолтата боја укажува на тоа дека лицето е заразено од дехидрација, бидејќи концентрацијата на соли е повисока од нормалната. Помалку вода ќе значи потемна жолта нијанса на урината, па пијте повеќе вода кога овој проблем се јавува.
Црвена: Оваа боја варира од нијансата на розовата до темно црвената боја. Тестот може да специфицира дали урината содржи крв или згрутчување на крвта, како што е хемоглобинурија. Но, ова е сериозен проблем кој би требало да го проверите што е можно поскоро. Може да се случи поради било која инфекција на мочниот меур, поради уринарниот тракт или мочниот канал. Исто така, кај мажите со рак на простата, или мочниот меур кај двата пола, или дури и напорните вежби може да резултира урината да е со црвена боја.
Кафеаво црна: Ова е, исто така, боја, која може да варира од кафена до црна. Може да има потемна нијанса на црвена боја. Но, оваа боја се појавува како резултат на неправилното работење на црниот дроб и состојбата како што се хепатитис, блокада на жолчниот канал, тумор или дури и цироза на црниот дроб, бидејќи билирубинот се појавува во урината. Исто така, сериозна состојба, како што се хемолитична анемија или меланом можат да предизвикаат урината да биде со кафеаво црна боја.
Портокалова: Многу лекови можат да предизвикаат урината да биде портокалова. Исто така, прекумерната потрошувачка на цитруси/агруми или моркови може да биде причина за портокаловата урина.
Урината е показател за проблем, па затоа проверете ја од време на време. Многу луѓе ги игнорираат овие очигледни знаци и ризикуваат развој на сериозни болести.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.