Бебе од Берово фатило голема кашлица!

Минатиот месец бебе од Берово се заразило со опасната голема кашлица. Според информациите од Институтот за јавно здравје, во однос на вакциналниот статус, детето не е вакцинирано со вакцина која содржи компонента против голема кашлица, иако согласно возраста и редовниот Календар за имунизација подлежи на вакцинација. Привремено живеат во Скопје, а бебето е хоиспитализирано на Клиниката за инфективни болести. Дијагнозата е утврдена клинички.

Минатиот месец биле регистрирани и 4 случаи на заразни заушки. Во однос на вакциналниот статус на заболените, едниот e вакциниран, а три лица не се вакцинирани. Дијагнозата кај три случаи е поставена клинички, а кај еден лабораторски.

 

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.