Бананите ги решаваат овие здравствени пробеми подобро од апчиња!

233

Одредени проблеми апчињата не ги решаваат толку добро колку природата. Бананите не се само вкусни, туку се и добри за нашето здравје, бидејќи содржат големи количини на витамини, протеини и други хранливи материи.

Неодамнешните истражувања покажаа дека бананите исто така ја зголемуваат силата на телото и контролата на менструацијата, а овие 10 проблеми ќе бидат подобро решени со помош на банана, отколку со апчиња:

  • Бананата е многу добар извор на енергија, бидејќи ни ја дава веднаш откако ќе ја изедеме, а тоа е причината зошто спортисти ги јадат.
  • Бананата е многу добра за намалување на стресот. Таа содржи амино киселини кои не прават мирни и среќни. Тука се и калциум и магнезиум, кои не штитат од депресија.
  • Бананата е добра за срцето, бидејќи содржи високо ниво на калциум и многу малку сол, а со тоа помага при висок крвен притисок.
  • Бананата на ден ќе ја зголеми моќта на меморија.
  • Таа е добра за анемични пациенти, бидејќи содржи многу железо, со што се зголемува нивото на хемоглобин во крвта.
  • Бананата, исто така, го регулира нивото на хормоните во телото.
  • Таа им помага на бремени жени, бидејќи го одржува шеќерот во крвта и на тој начин ги намалува утринските тегобии.
  • Поради висока хранлива вредност бананата ја контролира киселината во желудникот. Бананата, исто така создава посебна обвивка во стомакот, со што се намалуваат шансите за добивање на чирови.
  • Таа има витамини, а шест од нив се во врска со одржувањето на нивото на гликоза во крвта.
  • Поради големи количини на влакна, бананата во утринските часови ќе ги спречи проблемите со запек.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.