Кои промени се случуваат во телото кога ќе ги откажете цигарите?

Кога ќе престанете да пушите во телото се случуваат овие промени:

Крвен притисок: Само 20 минути откако ќе ја изгасите вашата последна цигара, крвниот притисок и пулсот веќе ќе започнат да се нормализираат.

Кислород: Откако ќе поминете осум часа без да запалите цигара, нивото на јаглерод моноксид како и нивото на кислород во вашето тело ќе започнат да се неутрализираат.

Срцев удар: Само еден ден без пушење го намалува ризикот од срцев удар. И покрај тоа што ќе се чувствувате иритирачки, всушност тоа е знак дека вашето тело се обидува да се исчисти од никотинот.

Сетила: Пушењето има способност да ги намали вашите сетила за перцепција. По околу 48 часа без цигари веќе им помагате на вашите нервни завршетоци да зараснат и ги подобрувате вашите сетила за вкус и мирис.

Циркулација: Од две недели до три месеци откако ќе престанете да пушите, функционалноста на вашите бели дробови ќе се зголеми за 30%. Како што се зголемува циркулацијата на крвта, ќе забележите дека можете да одите подолги растојанија без да го изгубите здивот.

Белите дробови: Кога ќе поминат од еден до девет месеци, проблемите како кашлањето, отежнатото дишење и проблемите со синусите ќе се намалат за на крај целосно да престанат, а енергијата ќе ви се зголемува. Влакненцата на клетките во белите дробови ќе се регенерираат чистејќи ги вашите бели дробови и намалувајќи го ризикот од инфекции.

Целокупното здравје: Една година откако сте ги откажале цигарите вашите шанси за срцеви заболувања ќе бидат два пати помали отколку на пушачите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.