Јаболкото содржи и шеќери, органски киселини, а во многу мали количини и сите есенцијални и неесенцијални аминокиселини, арома и боја. Јаболкото е богато со протеински влакна и има благородно дејство за метаболизмот, посебно кога ги јадете со житарици.
За што е корисно јаболкото:
Против подуен стомак и расипан желудник – неколку недели, три пати дневно јадете по едно кисело јаболко од средна големина, еден до два часа пред или после оброк.
Против дијареја – јадете изрендано јаболко или компот од јаболко. Посебно се препорачува користењето на кисели јаболка.
За подобро варење – редовно јадете печени или готвени јаболка, или пак компот од јаболка, посебно во зимскиот период. Се препорачува после појадок и вечера да се јадат по две свежи јаболка. Терапијата трае пет дена.
За држење на диети – бидејќи не содржи многу калории (100 грама јаболка имаат околу 40 калории), таа е добар избор и при држењето на диети.
Ова се само некои од придобивките кои „кралот на есента“ ги има по вашето општо здравје, па поради тоа не пропуштајте и оваа есен да консумирате секојдневно јаболка.
Јаболкото го намалува холестеролот и делува позитивно на срцето и крвните садови. Бенефициите кои јаболката ги имаат во однос на кардиоваскуларниот систем доаѓаат благодарение на пектинот и невообичаениот микс од полифеноли во самите плодови. Јаболката го намалуваат нивото на лошиот холестерол (LDL), а исто така и ризикот од појава на запушени артерии и висок крвен притисок. Помагаат во превенцијата од срцеви болести и атеросклероза.