Краставицата е меѓу најраспространетиот зеленчук во македонската кујна и не само кај нас. Таа е една од најпознатите консумирани зеленчуци на глобално ниво.
Нејзините корисни својства се докажани. Исклучително погодна е за диети, зашто е многу сиромашна со калории и истовремено со тоа е моќен хидратант поради високото присуство на вода.
Кои се останатите здравствени придобивки од краставицата?
Моќна е против ракот
Краставицата содржи материи наречени лигнани кои имаат докажано дејство врз клетките на ракот. Тие го потиснуваат нивниот раст и го намалуваат ризикот од појава на рак на дојка, јајници, матка и простатата.
Намалува испакнатини
Неслучајно краставиците се користат во разубавувачките процедури за лице и тело. Тие се составен дел и од голем број на козметички производи. Краставицата има силен навлажнувачки ефект врз кожата. Покрај тоа ги отстранува токсините и насобраните вишоци течности и отстранува испакнатини и надуеност.
Се балансира киселоста во телото
Алкално-киселинска рамнотежа во телото е многу важна за добрата состојба на организмот . Краставицата ја подобрува обработката на електролитите во телото и на тој начин нормализира и рамнотежата на водни-соли. Покрај тоа ја смирува слузокожата на органите во гастроинтестиналниот тракт и ја стимулира нивната работа.
Се намалува стресот
Може да звучи чудно, но краставицата помага во намалување на стресот. Таа содржи витамини од групата Б, кои се познати со смирувачко дејство.
Ги прави ноктите здрави
Краставиците се многу корисни за нокти , бидејќи спречуваат раслојување, лупење и фрагилноста. Консумирајте повеќе краставици, за да ги направите ноктите поздрави. Можете да ги применувате и директно на ноктите во форма на маска.
Го регулира варењето
Поради високата содржина на вода и растителни влакна, краставицата е корисна за регулирање работата на гастроинтестиналниот тракт. Краставицата докажано е корисна при рефлукс, болки во стомакот, подуеност, киселини.
Ги заздравува коските
Во краставиците се наоѓаат големи количини на витамин К, кој е многу важен за коскениот метаболизам. Така се стимулира делењето на коскените клетки, што го прави скелетот поздрав и издржлив на оптоварување. Покрај тоа потрошувачката на краставици штити и од остеопороза.
Го намалува крвниот притисок
Завидната количина калиум во краставиците ја прават многу корисна за хипертензија. Калиумот го намалува крвниот притисок и помага за задржување на вредностите во граници.
Намалува количината урична киселина
Пациентите кои страдаат од гихт имаат високи нивоа на урична киселина во крвта. Тоа се добива поради нарушена размена и обработка на супстанции во бубрезите. Потрошувачката на краставици секој ден го намалува нивото на урична киселина и ја олеснува работата на бубрезите.