Една студија во САД откри дека некои печурки содржат антиоксиданти за кои се смета дека го продолжуваат животот и го забавуваат процесот на стареење.
Печурките, особено вргањот, се најдобриот извор на антиоксидантите ерготинеоин и глутатион. Шампињоните, од друга страна, содржат помалку од овие антиоксиданти, но сепак повеќе од другите намирници.
Кога станува збор за друга храна, ерготинеоин го има и во црниот грав, овесни снегулки и џигерот, додека аспарагусот, авокадото, спанаќот, бамијата и брокулата се добри извори на глутатион.
Авторите на студијата забележуваат дека луѓето чија исхрана содржи повеќе ерготинеоин (на пр. Француската или Италијанската храна) имаат значително помала појава на болести како што се Паркинсон и Алцхајмерова болест.
Досегашните истражувања исто така укажуваат дека, покрај намалувањето на ризикот од невродегенеративни заболувања, ерготинеоин и глутатионот имаат корисен ефект врз здравјето на црниот дроб, бубрезите и кардиоваскуларниот систем.