Црвеното цвекло навистина има зачудувачки лековити својства.
Овој зеленчук е познат уште од времето на Хипокрит и се користел за лекување многу болести, а старите Грци и Римјаните го користеле за намалување на висока температура. Цвеклото содржи магнезиум, хлор, сапонини, бетаин, флавонодини, јод, цинк, калциум, натриум и природни нитрити. Хлорот во цвеклото има хипоалергено дејство и помага за прочистување на бубрезите, жолчното кесе и лимфата.
Цвеклото има лековито дејство кај 15 болести меѓу кои се: анемија, артериосклероза, хипертензија, дијабетес, помага кај болести на тироидната жлезда, ја подобрува меморијата и сонот, помага во периодот на климакс и го зајакнува имунитетот.
Единствен пропратен ефект е што урината станува црвенкаста при консумирање поголемо количество цвекло, но тоа е безопасно.