Тешко е да се одржи таква диета на долг рок и затоа што со тек на време повторно ја враќаат тежината. Од друга страна, луѓето кои одржуваат здрава тежина без откажување се неисцрпен извор на информации за професионалците.
Истражувачки центар во Финска ги проучувал навиките за јадење кај 147 здрави лица кои имаат тежина на тежина во текот на четири месеци. Истражувачите предводени од доктор Ана-Лена Вурин откриле дека здравите луѓе обично јадат три типа храна за појадок.
Овошјето беше најпопуларен избор за 51 процент од испитаниците, млечните производи се јаделе за 41 процент, додека потрошувачката на житни снегулки ја избрале 33 проценти од луѓето
Иако лебот и пекарите се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 проценти од испитаниците го започнуваат денот со овој вид храна.
Најмногу интересно од сè, само 26% од испитаниците признале дека пијат кафе со појадок, додека останатите 74% одат на работа и ги извршуваат своите должности без кофеин.
Наместо да се ограничи јадењето и да се избегне омилената храна, прекумерната телесна тежина или зголемувањето на телесната тежина може да се спречи доколку поединецот научи да ги слуша потребите на своето тело, а предност да се даде на квалитетот и количината на оброци, објасни резултатите од истражувањето на лекарот.